Vi er ved at omdanne vores store, lidt neutrale gårdsplads til en frodig, blomstrende gårdhave. Det er et større projekt, og vi er startet med små ændringer af gangen.
Bredemaj er en firelænget gård, der helt klassisk består af et stuehus og 3 længer. Længerne er bygget sammen – og er i øvrigt af nyere dato end det gamle stuehus. Efter man tog den ene stald i brug som først gildesal og nu kontor, har man bygget en gennemgang mellem stuehuset og længen, så der er nu kun adgang til gårdspladsen gennem vognporten og via en mellemgang mellem stuehus og den østlige vognport.
Det giver en gårdsplads, der er et fint, lukket rum. Gårdspladsen er ret stor. Den er ca. 18 x 15 meter, dvs. ca. 270 kvm.
Da vi overtog Bredemaj, var den indrettet med lidt havemøbler og en spisekrog foran huset. Der var en gril, to haveborde med stole ved, og nogle liggestole oppe i det lune hjørne.
Belægningen er 30×30 fliser lagt som rådhusbelægning, med 9 fliser omkranset af chausse sten. I siderne er der en bred rille, fyld med sten. Her vokser der en del stokroser – ganske pænt, men lidt svære at styre.
Det er en ganske pæn belægning, men uden noget til at ‘bryde’ pladsen, bliver det lidt en forblæst ørken at se på. Så der var ingen tvivl om, at der skulle gøres noget.
Runde højbede til at bryde fladen
Det første vi gjorde, var at anlægge et træ i midten. Træet er plantet i en 120 cm bred rundt højbed. Der er plantet en lille japansk løn, valgt på grund af de smukke høstfarver, og fordi det ikke bliver voldsomt stort.
Det lader til, at under flisebelægningen ligger stadig den gamle gårdsplads , så træet skulle ikke kræve for meget dybde. Jeg håber det holder til at gro i en potte, nu hvor det er en ret stor ’potte’.
I det ene hjørne satte vi et andet, lidt mindre højbed, hvor der blev plantet græsser. Det var ret tydeligt, at dette hjørne bare ville blive en blindtarm, så ved at fylde det ud med noget pænt, fik det en funktion.
Fliserne renses
Fliserne var næsten helt sorte af gamle alger og andet snavs, så de blev spulet med en højtryksrenser. Forskellen er fantastisk! Pludselig blev den lidt sure gårdsplads, mere indbydende og rar at være i.
Hyggeplads i hjørnet
Det viste sig hurtigt, at det ikke var nok med et træ i midten. Den første sommer eksperimenterede vi med at sætte et bord i den varmeste krog på gårdspladsen. Ville det blive en plads vi ville bruge? Orker man at sætte sig i en lukket gård, når nu der er så meget andet have? Var det overhovedet rart at sidde der?
Forsøgsvis omkransede vi bordet med krukker, der skulle agere som vægge i det lille rum vi ville skabe. I krukkerne planede vi sommerfuglebuske og langs væggen satte jeg nogle overskuds-tomatplanter i krukker. Bordet fik skygge fra den gamle haveparasol.
Det viste sig hurtigt at pladsen, var rigtig fin. På en hed sommerdag, var det for varmt, men det var perfekt til de lidt køligere dage. Der var læ, når det blæste omme i haven, og der var lunt, når der var koldt andre steder.
Derfor bliver hjørnet nu en mere permanent plads. Der er sat 4 aflange højbede i stedet for krukkerne. Sommerfuglebuskene er kommet med over i den ene side, men på den anden side bliver der plantet blomstrende stauder, for at få noget mere farve ind i billedet.
Bænke langs væggen
Når man har møder på kontoret, er det rart at kunne trække ud i solen i pauser, eller for en uformel snak. Derfor har vi sat tre bænke langs væggen. Solen står ind her om formiddagen, og det er blevet den skønneste plads til en stille kop kaffe.
Under det store vindue ind til kontoret er sat en halvbue med en rose, der med tiden vil vokse sig stor. Den vil være det første syn der møder en, når man går gennem vognporten.
Det bliver vildere endnu!
Det er dog tydeligt, at der må mere til! Den store plan er at omdanne gårdspladsen til en decideret gårdhave. Der skal mange flere bede og krukker ind, og udtrykket skal være blomstrende og frodigt, så det er et rart rum at være i.