Henkogte tomater

Henkogte tomater er den letteste og lækreste måde at putte sommeren på glas! Har man et drivhus med blot nogle få tomatplanter, kan man – hvis man er heldig – stå med alt for mange lækre, solmodne tomater. Noget af det bedste jeg ved, er at henkoge dem. Det er let. Det smager fantastisk. De kan holde sig. Whats not to like?


Jeg har tre forskellige måder jeg konserverer mine tomater:

Henkogning direkte i glas (denne opskrift)

Henkogt tomatsovs

Tørrede tomater

Hvad er så bedst? Alle sammen! Det kommer helt an på hvad man skal bruge og også lidt an på hvor meget tid man har.

De henkogte tomater kan bruges som de er, sammen med f.eks en gang frisk pasta. Varm dem op, smag til og vupti, du har den lækreste pastasovs. De kan også blendes og fungere præcis som en helt almindelig dåse flåede tomater – bare bedre.


Du skal bruge

  • ca 2 kg tomater
  • 1-2 løg i mindre stykker
  • Krydderurter som f.eks oregano eller basilikum
  • 3-4 fed hvidløg
  • groft salt
  • 1-2 dl olivenolie

Sådan gør du

  1. Skold dine henkogningsglas/sylteglas.
  2. Det er lettest at fylde ét glas af gangen, så risikerer du ikke at stå med halvfyldte glas:
    Skær tomaterne i mindre stykker og læg dem i sylteglasset. Hvis de er små kan de fint komme ned hele. Pres tomaterne godt sammen undervejs. De synker sammen når de koges, så de skal mases tæt sammen.
  3. Fyld lidt krydderurt, lidt løg, og ca et halvt fed hvidløg i, når glasset er ca halvt fyldt. Fyld efter med tomater og pres det hele godt sammen.
  4. Fyld efter med olivenolie, så det forsegles øverst.
  5. Hvis du bruger almindelige henkogningsglas, skal lågene skues løst på, hvis du bruger glas med gummipakning kan du fint lukke dem. Når de henkoges skal dampen kunne komme ud – det kan de fint ved gummipakningen på patentglassene.
  6. Sæt glassene i ovnen ved ca 130-150 grader, og lad dem stå i ca 1 time. Check at de ser godt kogte ud, inden du tager dem ud og slukker ovnen.
  7. Når de er færdige, skruer du lågene godt til mens de stadig er varme. Grydelapper er din ven. Lad dem køle af og tør eventuel tomatsnask af oversiden inden du sætter dem væk.

De kan holde sig et års tid, hvis glasset er lukket tæt. De kan fint holde sig ved stuetemperatur eller køligere. De behøver altså ikke stå i køleskab. Vil du beholde den fine farve, skal de stå mørkt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *